Mijlpalen
Hier kun je de ontwikkeling van je puppy zien op een tijdslijn en ontdekken wat je in elke fase mag verwachten.
Ontwikkeling van een puppy: van geboorte tot volwassenheid
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat opgroeiende pups andere voedingsbehoeften hebben dan volwassen honden. Om je puppy de best mogelijke start te geven van een lang en gezond leven, is het van belang een aangepast dieet te geven dat speciaal samengesteld is voor opgroeiende puppy's. De duur van deze fase hangt af van de grootte van de hond: puppy's van kleinere rassen worden een stuk sneller volwassen dan de grotere rassen.
Socialisatie in een vroeg stadium en voldoende training maken een positieve en blijvende indruk op een puppy en helpt hem op te groeien tot een goedgemanierde volwassen hond. We onderscheiden vijf fasen in de ontwikkeling van puppy's:
Na deze vijf ontwikkelingsfasen volgt de volwassenheid.
Klik op een fase om er meer over te weten
- Geboorte
Eerste weken
-
Overgangsperiode
-
Socialisatie
-
Jeugd
- Volwassenheid
Adolescentie
In deze periode zijn pups nog vrij hulpeloos en hangen ze volledig af van hun moeder.
In deze fase spendeert de puppy het merendeel van zijn dag aan slapen en eten. De ogen en oren van de pups zijn nog gesloten bij geboorte, maar ze kunnen wel al voelen en ruiken. Hun ogen gaan open wanneer ze 10-14 dagen oud zijn, maar ze reageren pas op licht en beweging tijdens hun overgangsperiode, wanneer ze twee à drie weken oud zijn.
Pasgeboren puppy's bewegen vrij weinig en kunnen alleen langzaam vooruit kruipen. Ze kunnen echter nog niet rechtop staan en hun eigen gewicht ondersteunen.
In deze periode zoekt een pup actief naar zijn moeder. Indien hij van haar wordt gescheiden, laat hij zich meteen horen, gaat hij kruipen en schudt hij zijn kop van links naar rechts om haar terug te vinden. In deze fase kunnen puppy's hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen en hangen ze voor warmte dus af van hun moeder of broertjes en zusjes.
Vlak na de geboorte kunnen puppy's alleen moedermelk zuigen. Om hun behoeften te doen, moeten ze gestimuleerd worden door hun moeder, die hen likt in hun anogenitale streek en het nest schoonhoudt door eventuele uitwerpselen op te eten.
Er is gebleken dat korte periodes omgaan met puppy's in hun eerste twee weken een gunstig effect heeft op hun gedrag op latere leeftijd.
Bij zijn geboorte
Kan een puppy vooruit kruipen, maar zijn ogen en oren zitten nog dicht.
De eerste 24 uur
Krijgt je puppy krijgt nog het colostrum uit de moedermelk. Het bevat antilichamen en andere afweerstoffen die pasgeboren puppy’s tegen ziektes beschermen.
Na 2 weken
Gaan de ogen en oren van de puppy open, maar veel kan hij op dat moment nog niet zien of horen. Je puppy is ook erg gevoelig voor worminfecties, dus het is van belang om hem dan al zijn eerste ontwormingskuur te geven.
Dit is een periode van snelle verandering, je puppy gaat zijn eerste volwassen kenmerken vertonen en sociale signalen geven, zoals grommen of kwispelen. Daarnaast reageren ze nu ook op licht en geluid nu hun ogen en oren open zijn. Bovendien gaan ze nu ook vechten met hun broertjes en zusjes.
Nu begint de puppy interesse te krijgen voor halfvast voedsel (maar drinkt ook nog bij de moeder). Ze kunnen nu water uit een schaaltje oplikken.
De moeder likt de puppy van bij zijn geboorte in de schaamstreek om hem te stimuleren zijn behoefte te doen. Vanaf nu is dit niet langer nodig en gaan ze hun behoefte spontaan buiten het nest doen.
Zodra je puppy zijn jeugdperiode bereikt, hebben de grootste veranderingen al plaatsgevonden. Alle zintuigen zijn intussen volledig ontwikkeld en zullen ook trager gaan groeien.
De jeugdperiode blijft echter doorlopen tot ze echt volwassen zijn en tot die tijd hebben ze nog steeds nood aan puppyvoeding. Voor kleinere rassen is dat ongeveer een jaar, voor grotere rassen tot 18-24 maanden. Je puppy blijft al die tijd verder groeien en ongezien blijft hij zich fysiologisch ook verder ontwikkelen.
De motoriek van puppy's is vanaf zes maanden al bijna zoals die van volwassen honden, ook al kan dit sterk variëren van hond tot hond en naar gelang van de omgeving. Rond hun zevende maand verliezen ze dan hun melktanden en krijgen ze hun definitieve tanden.
Je moet blijven werken aan de socialisatie van je puppy en een trainingsprogramma uitwerken. Puppy's kunnen zich niet lang concentreren en kunnen snel opgewonden raken, dus houd de training kort, consequent en leuk.
Teefjes bereiken seksuele rijpheid zodra ze voor het eerst loops worden en reuen kunnen zich voor het eerst voortplanten. Doorgaans is dit na zes tot zeven maanden, ook al tonen mannetjes al vroeger interesse in wijfjes.
Ook al zijn ze intussen seksueel tot rijpheid gekomen, toch worden ze op dit moment nog steeds niet beschouwd als volwassen honden.
Dit is ook het juiste moment om het met de dierenarts te hebben over castratie of sterilisatie.
Puppy's worden snel volwassen en hoe kleiner het ras, hoe sneller dat verloopt. Bij kleine rassen begint de adolescentie soms al na 5 maanden. Bij grotere honden kan het duren tot de 9de of 10de maand en de allergrootste rassen gaan pas door hun adolescentie rond de leeftijd van 12-18 maanden.
Afhankelijk van de grootte van het ras, zal de puppy tussen enkele maanden en een jaar adolescent zijn. Zodra honden volwassen zijn, worden ze minder snel oud. Ondanks het verhaal van de 'zeven jaar' worden volwassen honden per mensenjaar maar zo'n vier jaar ouder.
Hoe adolescentie bij een hond herkennen?
Wanneer je hond de adolescentie bereikt, kun je een of meerdere van de volgende gedragingen terugzien:
- agressie
- massa's energie
- zeer kort concentratievermogen
- moeilijke socialisatie
- ongehoorzaamheid
- rondzwerven
- poot opheffen (mannetjes)
- obsessief bespringen
Hoe omgaan met de adolescentiefase van je hond?
Na al het zware werk om je puppy te training, kan het adolescent gedrag van je hond best frustrerend zijn.
Instinctief weet je hond dat het tijd is om de omgeving te verkennen, indruk te maken, zijn geur overal achter te laten en concurrenten te verjagen. De moeilijkheid ligt erin je hond voldoende vrijheid te gunnen zonder verzeild te raken in vervelende momenten met andere honden en hun baasjes.
Ritueel vechten
Wanneer opgroeiende honden elkaar uitdagen, is een vechtpartijtje vrijwel onvermijdelijk, maar zelden met verwondingen tot gevolg. Zodra een van beide de overhand heeft, is de vechtpartij vrijwel meteen gedaan. Ook leren wat de regels zijn, is deel van de adolescentie. Je hoeft je hond in die periode dan ook niet van andere honden weg te houden, want dan raken ze gefrustreerd en worden ze asociaal. (Goed gesocialiseerde puppy's zullen ook spelenderwijs bijten zonder te verwonden – als je hond dan toch een andere verwondt, dan heeft hij nood aan speciale afleertraining.)
Intensievere training
Op dit moment is het van essentieel belang om te blijven werken aan elk aspect in de training van je hond: geef hem veel complimentjes en beloningen om hem zelfvertrouwen te geven terwijl hij zijn overtollige energie afwerkt. Geef vooral niet op, ze blijven niet eeuwig adolescent.
NA DEZE FASEN IS DE HOND DEFINITIEF VOLWASSEN.
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste periode in het leven van je pup. Veel van wat hij in deze periode leert, blijft hem zijn hele leven bij. In deze periode ontwikkelen ze sociale vaardigheden en leren hun omgeving kennen. Het is belangrijk dat ze in het latere deel van deze periode alle mensen, voorwerpen en situaties leren kennen die ze in hun latere leven kunnen tegenkomen, zoals voor korte tijd alleen gelaten worden, naar de dierenarts gaan of in de auto reizen.
Vanaf 3 weken begint de puppy te schrikken van harde geluiden, probeert hij op te staan en te lopen en doet hij zijn eerste blafpogingen!
Net zoals mensen hebben honden twee reeksen tanden. Hun eerste, vergankelijke tanden - vaak ook melktanden genoemd - breken door op deze leeftijd.
6-9 weken
Na 6 weken is het tijd voor de eerste vaccinatie. (De tweede is tussen de twee en vier weken later.)
Binnen de 6 en 8 weken drinken ze helemaal niet meer bij de moeder en eten ze vier tot vijf keer per dag een kleine maaltijd.
Op 6-9 weken gaan puppy’s meestal weg bij hun moeder en nestmaatjes om naar hun nieuwe huis te gaan. Spreek met de fokker over welke vaccinaties en ontwormbehandelingen ze al hebben gehad. Het is ook een goed idee om een afspraak met de dierenarts te maken om je laten informeren over vaccinaties en steriliseren, voordat je de pup op gaat halen. Dit is de leeftijd waarop je puppy het meest reageert op socialisatie. Het is een goed idee om ze aan zoveel mogelijk situaties, mensen, geluiden en omgevingen bloot te stellen om sociale vaardigheden voor later te ontwikkelen. Je kunt ze wel mee naar buiten nemen als ze nog niet alle vaccinaties hebben gehad, als je ze maar draagt en niet op de grond laat waar andere honden kunnen hebben gelopen.
8-12 weken
Het aantal maaltijden kan nu teruggebracht worden tot 3 per dag. Het is ook tijd voor de tweede vaccinatie van de puppy en het is van belang aan de dierenarts te vragen of je puppy nu genoeg beschermd is om overal buiten te komen en met andere honden om te gaan.