feeding_healtyweightmanagement

Gezond gewicht

bag-icon

Zwaarlijvigheid is bij honden een groeiend probleem, dat volgens experten intussen zo'n 50% van alle honden treft.

Overgewicht komt bij sommige rassen vaker voor (zoals de labrador retriever, de cockerspaniël en de king Charles), het risico stijgt ook met de leeftijd. Ook het geslacht speelt mee, want wijfjes hebben vaker overgewicht, hoewel na sterilisatie beide geslachten er even gevoelig voor zijn.

Het komt erop aan het evenwicht te vinden tussen hoeveel je hond eet en hoeveel energie hij nodig heeft. Je hond op gewicht houden hangt af van soort en hoeveelheid voedsel, maar ook de levensstijl en de hoeveelheid training van je hond.

Om het dieet en de training van je hond van nabij te volgen, heeft Pedigree® een gratis app genaamd Pedigree Tracks ontwikkeld om een aangepast menu uit te werken en de hoeveelheid training van je hond nauw op te volgen.

Ontdek onze droge voeding hier.

list1

De Waltham S.H.A.P.E.-gids voor honden

Wist je dat je gewoon door naar je hond te kijken en aan zijn vorm te voelen kunt uitmaken of hij het goede gewicht heeft?

Er bestaan heel wat methodes om lichaamssamenstelling of lichaamsvet bij huisdieren te bepalen. In een klinische omgeving is de meest praktische en vaakst gebruikte evaluatiemethode het toekennen van een score na visuele evaluatie en palpatie.

S.H.A.P.E.™ (Size, Health And Physical Evaluation) is een meetsysteem voor lichaamssamenstelling ontwikkeld door WALTHAM™ en gebaseerd op een reeks vragen. Hierbij worden een aantal onderzoeken uitgevoerd om uiteindelijk op een grafiek een score aan te duiden die overeenstemt met de beschrijving van de hond.

healty-weight-management
Toon scores.

Score

Beschrijving

A Bijzonder mager: je hond heeft zeer weinig of geen lichaamsvet. Aanbeveling: raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts.
B Mager: je hond heeft weinig lichaamsvet. Aanbeveling: raadpleeg een dierenarts om zeker te zijn dat hij voldoende te eten krijgt. Evalueer om de 2 weken opnieuw aan de hand van de SHAPE-grafiek.
C Slank: je hond zit net onder het ideale gewicht en heeft minder lichaamsvet dan normaal. Aanbeveling: geef hem iets meer te eten. Evalueer maandelijks met de SHAPE-grafiek en raadpleeg een dierenarts indien niets verandert.
D Ideaal: je hond zit op zijn ideale hoeveelheid lichaamsvet. Aanbeveling: maandelijks evalueren om zeker te zijn dat zijn gewicht op peil blijft en nazicht bij de dierenarts bij zijn volgende bezoek.
E Licht overgewicht: je hond zit net boven zijn ideale gewicht en heeft iets te veel lichaamsvet. Aanbeveling: raadpleeg een dierenarts om de hoeveelheid voedsel te checken en overweeg meer oefening. Vermijd te veel snoepjes en evalueer maandelijks aan de hand van de SHAPE-grafiek.
F Matig overgewicht: je hond heeft te veel lichaamsvet. Aanbeveling: raadpleeg een dierenarts om te weten hoe je hond veilig wat gewicht kan verliezen en meer oefeningen doen. Evalueer om de 2 weken aan de hand van de SHAPE-grafiek.
G Zwaar overgewicht: je hond heeft een grote hoeveelheid lichaamsvet te veel, wat zijn gezondheid en welzijn beïnvloedt. Aanbeveling: raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts om een vermageringsplan uit te werken en zorg voor meer oefening.
NB: Sommige rassen en leeftijden kunnen uiteenlopende ideale SHAPE-scores hebben.
Raadpleeg je dierenarts als je niet zeker bent.

Pedigree® Feeling Happy