Je puppy sociaal gedrag aanleren

Je puppy sociaal gedrag aanleren

Iedereen die ze tegenkomen, alles wat ze zien en alle plaatsen waar ze komen, zijn nieuwe ervaringen voor je puppy. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat hij het allemaal zo leuk mogelijk vindt, leert ontspannen en zelfvertrouwen krijgt.
Nieuwe mensen

Je kunt pas met je puppy naar buiten als hij al zijn spuiten heeft gehad, maar je kunt hem wel laten wennen aan de auto, het verkeer, je buren, je vrienden, de postbode – en zelfs aan bussen en treinen, als je ze makkelijk kunt meedragen. Laat ze binnenshuis wennen aan de geluiden van de wasmachine, telefoon en stofzuiger.

Gedraag je in al dit soort situaties opgewekt en vol vertrouwen. Forceer niets als je puppy er gestrest van wordt, maar prijs hem steeds en geef hem iedere keer dat hij iets goed doet een beloning. Tip: vraag mensen hem aan hun handen te laten ruiken met de handpalm naar boven te benaderen – anders zou je puppy vriendelijkheid voor agressie kunnen aanzien.

Het kan heel schokkend voor je puppy zijn als hij nog niet met kinderen in aanraking is gekomen. Begin als het mogelijk is met een ouder kind en vraag het niet te gillen of plotselinge bewegingen te maken. Laat het kind je puppy iets lekkers geven en hem aaien, maar laat het kind je puppy niet oppakken tenzij ze zitten – voor het geval de puppy zich uit de armen van het kind wurmt. Ze zullen al snel van kinderen gaan houden, maar er moet altijd toezicht van een volwassene zijn als ze samen spelen.
Leren omgaan met andere honden

Als je pup eenmaal alle vaccinaties heeft gehad, dan kun je met hem op pad en kan hij rustig met andere honden in aanraking komen. Dit kan voor jullie allebei angstaanjagend zijn. Maak je geen zorgen, grote honden bijten over het algemeen geen puppy’s. Vraag het even aan de eigenaar van de andere hond, maar meestal kun je de honden het beste even hun eigen gang laten gaan. Na even snuffelen, gaan ze meestal vrolijk samen spelen. En weer versterk je het zelfvertrouwen van je pup door hem flink te prijzen en hem een tactische beloning te geven. Maar een grote springerige pup kan te veel zijn voor een kleintje en dan kan je ze beter even uit elkaar houden totdat ze beter aan elkaar gewend zijn.

Girl with dog