Oormijt

Oormijten zijn kleine, krabachtige parasieten die in de gehoorgang van je hond leven op oorsmeer en andere afscheidingen. Oormijten bijten meestal niet, maar kunnen een ernstige infectie en veel ongemak veroorzaken. Ze zijn wel lastig en hardnekkig, maar makkelijk vast te stellen en je kunt ze thuis behandelen.
Waar moet je op letten?

Schudt je hond met zijn kop of krabt hij heel veel aan zijn oren? Kijk of er een luchtje uit zijn oren komt en of je een korsterige substantie ziet die er een beetje uitziet als gemalen koffie. Zo ja, dan zijn het waarschijnlijk oormijten.
Ga naar de dierenarts

Ga eerst naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat het probleem niet veroorzaakt wordt door een infectie. Als je diagnose bevestigd is, dan maakt de dierenarts de oren van je hond schoon en schrijft hij antioormijtdruppels voor. Het duurt 4 tot 6 weken om de oormijten helemaal kwijt te raken – maar pas op, ze kunnen ergens anders gaan wonen, bijvoorbeeld bij de wortel van de staart van je hond.

Je moet dus niet alleen vlooienpoeder of spray op het hele lijf van je hond doen, maar ook op dat van eventuele andere harige huisdieren.
Girl with dog