Omgaan met probleemgedrag

Alle honden kunnen weleens vervelend doen, sommige nog meer dan andere. Vroeg beginnen met trainen kan puppy's leren juist en fout te onderscheiden, maar vergeet niet dat asielhonden die lessen misschien nooit hebben gekregen. Ze hebben als pup bijvoorbeeld niet geleerd hoe met mensen en andere honden sociaal om te gaan of ze hebben gewoon geen training gekregen. Misschien zijn ze verveeld, uitermate onstuimig of vernielzuchtig uit onzekerheid of angst. Probeer te ontdekken waarom je hond zich zo gedraagt. Op die manier kun je er ook iets aan doen.

Enkele oorzaken van probleemgedrag:

• alleen gelaten worden
• reizen met de auto
• angst en zenuwachtigheid
• onstuimig en stoer gedrag
• raskenmerken

Alleen gelaten worden
Honden zijn meutedieren en genieten van gezelschap. Als ze dat dan niet krijgen, dan gaan ze weleens dingen vernielen, zitten huilen of troep maken. Doorgaans is dit gewoon uit verveling of om aandacht te zoeken, uit onzekerheid of angst.

• Als je hond zich gaat vervelen, stop dan wat tijd in spelletjes en houd hem ook mentaal bezig met speeltjes, zowel wanneer je thuis bent, als wanneer hij alleen zit.

• Hoe moeilijk het soms ook is, het is van belang goed gedrag te prijzen en slecht gedrag te negeren. Als je reageert op ongepast gedrag zoals blaffen of huilen, dan denkt de hond alleen maar dat hij aandacht krijgt. En daarom doen ze het steeds weer, telkens opnieuw.

• Er is een dunne grens tussen het overbeschermen van een hond en het steunen van een onzekere hond. Breng genoeg tijd door met de hond en ondersteun hem zodat hij zelfstandig leert te worden.

Reizen met de auto
Autorijden leidt doorgaans tot twee soorten problemen: bange honden linken de auto aan verlating of vervelende ritten naar de dierenarts en onstuimige honden denken altijd meteen aan leuke uitstapjes. beide gevallen kunnen opgelost worden met tijd en geduld. Begin met korte autoritten, zodat de hond gewend raakt een de beweging, de geur en het geluid.

Angst en zenuwachtigheid
Zolang ze nog pup zijn, is het van belang ze te laten wennen aan verschillende geluiden en omgevingen, gaande van wasmachines tot autoalarmen, van speeltuinen tot mensen in uniform – hoe meer ze leren kennen op jonge leeftijd, hoe minder angst het hen zal inboezemen. Asielhonden hebben dat als pup wellicht niet allemaal geleerd of ontdekt, vandaar dat zij nood hebben aan een rustige omgeving om in hun eigen tempo zelfvertrouwen te kweken.

Onstuimig en stoer gedrag
Honden willen je testen, zeker zodra ze beginnen te puberen. Als je echter rustig en consequent reageert, dan kun je je hond het juiste gedrag aanleren en problemen op lange termijn voorkomen.

Raskenmerken
Verschillende rassen betekent ook verschillende gedragingen. Sommige waken, andere jagen, nog andere drijven vee. Het is belangrijk voldoende je licht op te steken over de typische raskenmerken van je hond, zodat je hem juist kan trainen en sociaal gedrag bijbrengen.

Als je beorgd bent om het gedrag van je hond, zoek dan zo snel mogelijk hulp. Contacteer je dierenarts of de organisatie van waar je je hond hebt.

Deze informatie werd samengesteld in samenwerking met het Battersea Dogs and Cats Home.
Girl with dog