Met je hond of puppy spelen

Net zoals puppy’s houden alle honden van spelen. De dag van een jonge hond is gewoon niet compleet zonder een paar keer goed te hebben geravot. Maar ook oudere honden kunnen nog nieuwe dingen leren. Spelletjes zijn een goede manier om jonge en oude honden sociaal gedrag bij te brengen en ze op een leuke manier gehoorzaamheid te leren.

Enkele basisregels bij spelletjes;

- Wees voorzichtig met jonge puppy’s, ze zijn vaak kwetsbaarder dan ze eruitzien.
- Speel niet te competitief of agressief – touwtrekken en worstelen kan je hond juist leren agressief te zijn tegen andere honden of mensen en zijn tanden beschadigen.
- Speel niet met stokken of stenen – stokken kunnen versplinteren in de bek van je hond en stenen kunnen hun tanden breken of ingeslikt worden.
- Speel nooit met plastic frisbees, de ronddraaiende schijf kan de tanden van de hond beschadigen wanneer hij opspringt om de frisbee te grijpen.
- Speel nooit met tennisballen: het tandglazuur van honden is dunner dan bij mensen en raakt snel afgesleten door de wrijving van de vezels.
- Je hond moet leren naar je te luisteren – als hij niet doet wat je vraagt, stop dan met spelen en negeer hem.
- Als je hond bijt of even zijn tanden in je zet bij het spelen, stop dan direct met spelen en negeer je hond totdat hij weer gekalmeerd is.

Hondenspeeltjes

Kies speeltjes die speciaal voor honden gemaakt zijn - stevige, elastische speeltjes die ze niet kunnen inslikken en die niet kunnen splinteren.
Spelletjes die je met je hond kunt uitproberen

Apporteren

Je hond kan leren samenwerken en zichzelf beheersen door “ga halen!” en “laat vallen!” te leren. Toptrainers van honden zeggen dat alles begint met goed apporteren. Retrievers worden precies op dat soort vaardigheden getraind, maar de meeste andere soorten honden vinden het ook heel leuk.

Verstoppertje

Eén persoon houdt de hond vast terwijl de andere zich verstopt. Als die persoon zich eenmaal verstopt heeft (laten we hem Jan noemen), zeg je ""Waar is Jan? Zoek Jan!"" en je loopt met je hond om het huis heen. Als hij Jan heeft gevonden, prijs je hem uitbundig of geeft hem iets lekkers. Het zal niet lang duren of hij zal ieder familielid op naam kunnen vinden. Jachthonden zullen dit spel geweldig vinden en als je een groot huis hebt, is het nog handig ook!

Zoek

Dit is hetzelfde idee als verstoppertje, maar dit speel je met de favoriete speeltjes of snacks van je hond. Als je het regelmatig speelt, dan leren ze ook veel nieuwe woorden.

Race tegen de klok

Met dit spel leert je hond snel commando’s op te volgen, hoe opgewonden hij ook is. Doe je hond aan de lijn en laat hem spelen totdat hij door het dolle heen is. Geef dan plotseling een commando dat ze goed kennen, bijvoorbeeld ""zit"". Sta zelf helemaal stil en zeg helemaal niets. Help je hond totdat hij zit, indien nodig.

Als je hond eenmaal gehoorzaamt, beloon je hem en je speelt het spelletje nog een keer. Als je dit consequent doet, leert je hond direct te gehoorzamen wat er ook gebeurt.
Girl with dog