Leer je hond pootjes geven

Hier is nog een manier om te voorkomen dat je hond tegen iedereen opspringt. Een hond die een pootje kan geven, is heel populair bij bezoekers! Dit is wat je thuis kunt proberen.

1. Houd iets lekkers in je gesloten hand Houd, terwijl je hond zit, stevig iets lekkers in je hand, zodat hij het wel kan ruiken, maar niet kan zien. Houd je hand dicht bij de ene kant van zijn neus zodat hij zijn kop een beetje moet draaien. (Daardoor gaat het gewicht van de poot die je gaat vragen af). Moedig je hond aan om het lekkers te pakken – de meeste honden zullen proberen je hand met hun poot open te krijgen.

2. Open je hand en geef hem het snoepje. Je geeft hem het snoepje zodra zijn poot je hand raakt en beloont hem direct. Herhaal dit een aantal keren. Door steeds van links naar rechts te wisselen, leert je hond iedere keer de goede poot te gebruiken.

3. Voeg er een commando aan toe. Begin er een commando bij te geven voordat je beloont, als je hond dit eenmaal onder de knie heeft. Zeg als je hond je hand aanraakt met zijn poot iets als “Hoe gaat het?” en geef hem dan pas de beloning.

4. Steek je andere hand uit. Houd de beloning in de ene hand en steek de andere hand open uit in de richting van de poot die je opgetild wilt zien. Zodra je hond de open hond aanraakt met zijn poot zeg je “Hoe gaat het?” en beloon je hem. Herhaal dat een aantal keren met beide poten.

Blijf oefenen! Blijf oefenen, dan zal je hond al gauw op “Hoe gaat het?” reageren met het optillen van de poot waar jij je open hand naar uitsteekt.

Als je hond dit trucje makkelijk onder de knie heeft gekregen, dan wil je misschien naar de volgende stap: leer je hond om iets vragen.
Als je hond dit trucje makkelijk onder de knie krijgt en wil wat meer proberen, kijk dan eerst even naar onze “High Five” trainingvideo voor meer ideeën.
Girl with dog