Welk hondenras kun je het best kiezen?

Er zijn honden in zoveel soorten, maten en karakters. Het kan niet anders dan dat er één bij zit die bij jou past.

Als je niet meteen weet waar eerst te zoeken, kijk dan even op onze hondenzoeker om een ras te vinden dat aan jouw levensstijl aangepast is.

Herdershonden: bijzonder actieve honden
Ze zijn gekweekt om schapen, runderen en zelfs rendieren te drijven en hun groep omvat de bordercollie, de oud-Engelse schaaphond en de samojeed. Ze zijn bijzonder trouw en op hun best als ze iets actiefs en nuttigs kunnen doen. Doordat ze bestand zijn tegen elk soort weer, zullen ze geen zin hebben om de hele dag aan je voeten te liggen. Als je zelf echter graag in de buitenlucht bent en je houdt van lange wandelingen, dan zullen jullie het goed kunnen vinden.

Nutshonden: altijd in de weer
Deze gemengde groep bestaat uit honden die werden gefokt voor specifieke taken. De lhasa apso bijvoorbeeld moest Tibetaanse kloosters bewaken en dalmatiërs begeleidden oorspronkelijk paardenkoetsen. In deze groep zitten enkele sterke persoonlijkheden, zoals buldogs, schnauzers en shih tzu’s.

Minihonden: kleine hond, sterke persoonlijkheid
Als je een bundel karakter in kleine verpakking zoekt, dan is een minihond iets voor jou. Van yorkshires tot dwergkezen, van maltezers tot pekinezen, het zijn allemaal vinnige beestjes die op hun strepen staan. Als je op zoek bent naar een levendige hond die zich goed voelt in een niet zo erg grote woning en ook geen uren hoeft te worden uitgelaten, dan zit je hier goed.

Brakken: altijd op onderzoek uit
Van dashonden tot deerhounds, van bassets tot beagles, je hebt ze in alle soorten. Met hun scherpe reukzin zijn het geoefende jagers. Als je hem voldoende beweging en spel kunt geven, dan is er vast een jachthond die graag bij jou wil komen wonen.

Werkhonden: zoeken, redden en bewaken
Denk hierbij vooral aan boxers, mastiffs, husky’s en st-bernardshonden. Nuttig werk leveren is hun lange leven, vandaar dat je ze vaak ziet als politie- of reddingshonden. Als je ze goed traint, dan heb je een vriend én beschermer voor het leven.

Terriërs: assertieve honden die niks liever doen dan graven
Ze danken hun naam dan ook aan het Latijnse woord 'terra', dat aarde betekent. Terriërs hebben een sterk jachtinstinct en willen altijd het laatste woord. Als je thuis dus een hoekje hebt waar hij mag graven (én je hebt bij voorkeur geen hamster in huis) dan is bijvoorbeeld een jack russell, een foxterriër of een Staffordshire bulterriër en goede keuze.

Jachthonden: steeds maar weer apporteren
Setters, pointers, labradors, retrievers en spaniëls werden oorspronkelijk gefokt om hun baasjes te helpen bij het jagen. Ze zijn erg trouw, leergierig en (bijna) altijd uitgelaten en vriendelijk, dus een erg goeie familiehond. Ook geleidehonden en hulphonden behoren tot deze groep. Geef je hond voldoende beweging en je hebt een vriend voor het leven.
Girl with dog